Pentru o femeie, sarcina reprezinta o etapa speciala din viata. In aceasta perioada organismul trece printr-o serie de modificari menite sa o pregateasca pe viitoarea mama pentru nastere.
Monitorizarea sarcinii
Pentru a preintampina eventualele complicatii, medicii recomanda ca sarcina sa fie monitorizata inca de la instalarea amenoreei ( intarzierea menstruatiei).
Dupa prima consultatie si dupa efectuarea unui set de analize recomandate de medic, se poate face evaluarea sarcinii si a starii de sanatate a viitoarei mame, identificandu-se eventualii factori de risc ce pot afecta atat mama cat si fatul.
Trimestrul I de sarcina – saptamana 1-14
In trimestrul I, viitoarei mame i se recomanda sa efectueze vizite lunare la medicul ginecolog. Tot in aceasta perioada se va efectua ecografia morfologica fetala de trimestru I prin care se urmareste formarea fatului din punct de vedere morfologic ( cap, trunchi, membre) si dublul test, in urma caruia se pot depista riscurile la bolile cromozomiale (Sindrom Down / Edwards)
Trimestrul II de sarcina – saptamana 15-28
In aceasta perioada, la recomandarea medicului ginecolog, se vor efectua noi examene paraclinice cat si examenul ecografic (Morfologia de sarcina trim. II 3D/4D).
In cazul in care, la examinarile anterioare s-a evidentiat riscul de boli cromozomiale, medicul va recomanda efectuarea amniocentezei in vederea realizarii cariotipului celulelor fetale existente in lichidul amniotic.
Trimestrul III de sarcina – saptamana 28-40
In trimestrul trei de sarcina se recomanda vizite saptamanale la medicul ginecolog pentru monitorizarea tensiunii arteriale, a luarii in greutate, a aparitiei edemului la nivelul gambelor.
Tot in aceasta perioada se va efectua examenul ecografic (Morfologia de sarcina trim.III).