Deviatie de sept

Otorinolaringologie (ORL)

Deviatia de sept este una din afectiunile des intalnite in Europa.Aceasta afectiune presupune ca peretele(septul) care desparte fosele nazale sa fie deplasat spre stanga sau spre dreapta, motiv pentru care nasul nu-si mai poate indeplini functiile (de filtrare, purificare, umidificare si incalzire a aerului).

Cauze
Deviatia de sept poate sa apara chiar din timpul dezvoltarii fetale.In cele mai multe cazuri (90%), aceata afectiune apare in urma unor traumatisme.

Simptome
Cel mai des intalnite simptome in cazul deviatiei de sept sunt: congestia nazala, respiratia ingreunata, sangerari nazale, cefalee, sforait in timpul somnului, infectii ale sinusurilor si hipersecretia nazala.

Tratament
Pentru a beneficia de un tratament corespunzator, pacientii trebuie sa consulte un medic specialist O.R.L. Acesta poate sa recomande un tratament medicamentos in vederea ameliorarii simptomelor sau tratament chirurgical, pentru cazurile severe ( septo-rinoplastia).

Septo-rinoplastia este interventia chirurgicala prin care se indeparteaza excesul de os sau cartilaj. Aceasta operatie se face intr-un cadru ambulatoriu, sub anestezie locala sau generala. Dupa interventie pacientul poate sa inceapa sa respire corect.