Sindromul de canal carpian - Diagnostic si Tratament

Chirurgie plastică - microchirurgie reconstructivă

Sindromul de canal carpian se manifesta prin aparitia “amortelilor” la nivelul primelor 3 degete de la mana, precum si prin scaderea fortei musculare. In stadiul incipient al afectiunii pacientul percepe usoare furnicaturi cu precadere in primele ore ale diminetii, sau dupa efectuarea unui efort prelungit. Scaderea fortei musculare apare tarziu in evolutia bolii si este consecinta afectarii ireversibile a nervului median, singura modalitate de tratament in acest stadiu fiind interventia chirurgicala de decomprimare a tunelului carpian.
Cum apare sindromul de canal carpian?

Sindromul de canal carpian apare prin comprimarea celui mai mare nerv al mainii (median) la nivelul articulatiei dintre antebrat si mana. Comprimarea de scurta durata a nervului are drept consecinta scaderea sensibilitatii si aparitia “furnicaturilor” la nivelul primelor 3 degete. Prin comprimarea nervului median a o lunga perioada de timp acesta isi pierde partial functionalitatea, moment in care se constata si scaderea fortei musculare, evidentiata prin scaparea obiectelor din mana.

De ce apare sindromul de canal carpian?

Cauzele aparitiei sindromului de canal carpian sunt numeroase, intelegerea mecanismului de aparitie fiind practic izvorul identificarii acestora. Sindromul apare prin cresterea presiunii in tunelul carpian situat pe fata anterioara a articulatiei dintre antebrat si mana. Presiunea crescuta determina “strangularea” nervului median si debutul simptomatologiei.

Cine este afectat de acest sindrom?

Boala este frecvent intalnita la: persoanele cu activitate manuala intensa cum este cazul dactilografelor sau cele care stau mult timp in fata calculatorului, persoanele obeze, la diabetici, precum si la personale care lucreaza in constructii. Aceasta afectiune apare frecvent si la persoanele care au suferit traumatisme ale mainii prin cadere si sprijinire in palma, cum se intampla frecvent la schiori si patinatori. Este important de stiut de asemenea ca sindromul de canal carpian apare mai frecvent la femei decat la barbati, fiind cu precadere diagnosticat dupa varsta de 50 de ani.

Care este tratamentul sindromului de canal carpian?

Tratamentul este influentat de severitatea cazului, prin urmare de timpul scurs de la debutul simptomatologiei pana la prezentarea la medic.

In formele usoare cum a fost si cazul actritei Jessica Alba tratamentul conservator este solutia cea mai buna. Prin tratament conservator intelegem imobilizarea mainii cu o atela gipsata timp de 5 zile, precum si administrarea unui tratament antiinflamator tintit, ulterior incepand un program de kinetoterapie personalizat.

In formele severe in care simptomatologia a fost neglijata mult timp, se impune efectuarea tratamentului chirurgical, ce consta in decomprimarea tunelului carpian pentru eliberarea nervului median. Vedeta de cinema Brooke Shields face parte din categoria de pacienti mai putini norocosi ce au ajuns la medic intr-un stadiu avansat al bolii, severitatea simptomatologiei impunand efectuarea interventiei chirugicale.

Cum se realizeaza operatia de decomprimare a tunelului carpian?

Operatia se realizeaza cu anestezie locala sau generala in functie de dorinta pacientului si presupune efectuarea unei incizii cu lungimea de aproximativ 3 cm la nivelul fetei anterioare a articulatiei dintre antebrat si mana. Prin aceasta incizie se identifica ligamentul carpian si se sectioneaza, eliberand astfel presiunea din tunelul carpian. Dupa efectuarea interventiei chirurgicale, mana afectata este imobilizata timp de 3 zile cu o atela gipsata, ulterior pacientul incepand programul de recuperare. Firele de sutura se indeparteaza la aproximativ 10 zile de la efectuarea interventiei chirurgicale. Recomand de fiecare data pacientilor mei sa asociem tratamentul chirurgical cu cel medicamentos pentru sustinerea refacerii nervoase, administrand in acest sens vitamine din complexul B.

Cum apreciem rezultatele tratamentului sindromului de canal carpian?

Recuperarea sensibilitatii, disparitia “furnicaturilor” si reabilitarea functionalitatii mainii sunt toate semne ale unui tratament reusit. Intarzierea recuperarii functionale prin mentinerea slabiciunii musculare apare din cauza prezentarii tardive la medic si este semnul afectarii ireversibile a nervului median.