Iubirea imatură se caracterizează printr-o intenistate mare, printr-un amestec de dependențe și deci de aștepări ca partenerul să satisfacă mult din nevoile personale; este de fapt dragostea fuzională. Astfel, dragostea imatură este specifică adolescenților și tinerilor.
Odată cu maturizarea emoțională, cu dezvăluirea reciprocă a partenerilor și dezvoltarea încrederii în sine și în partener, apare și drasgostea matură. Dragostea matură este mai puțin intensă (nu îți „dă fluturi în stomacâ€), dar este mult mai profundă; implică încredere, respect și acceptarea partenerului așa cum este el (fără tendințe de a-l schimba, a-l controla sau manipula); presupune a te bizui pe partener, în orice situație, indiferent dacă este sau nu de acord cu tine, dacă îi place sau nu; știi că este acolo și te va ajuta în ceea ce faci; presupune și admirație și valorizarea partenerului așa cum este el. La o astfel de dragoste ajung persoanele care se iubesc și pe sine, persoane cu un eu bine diferențiat, care pot să fie autonome și totuși să fie implicate emoțional în relația cu partenerul.
Multe relații de cuplu trec de la dragostea imatură la cea matură. Altele se destramă în această tranziție din cauza incapacității unuia sau ambilor parteneri de a iubi matur. Trecerea nu se face ușor, ci dimpotrivă cu conflicte, suferințe adaptări.
Erich Fromm considera că iubirea este o artă, un mod de a trăi în artă†și milita pentru învățarea acestei arte așa cum se procedează în oricare artă (muzică pirctură etc.). Ceea ce ajută însă la transformarea iubirii imature în iubire matură, după Fromm sunt:
· Disciplina – adică angajarea responsabilă a timpului și eu-lui personal;
· Concentrarea – asupra partenerului, pentru a-l putea cunoaște și înțelege;
· Răbdarea – e nevoie de exercițiu, în timp și treptat, pentru a învăța să iubești;
· Sensibilitatea – legată mult de conștientizarea propriilor erori, fluctuații de sentimente și auto-control;
· Depășirea narcisismului – ieșirea din propriul eu, din propriile plăceri, din egocentrism și egoism și a manifesta modestie și disponibilitate în relație.
Toți cei care au ajuns la dragostea matură afirmă că satisfacția maritală este mult mai crescută, că intimitatea și satisfacția sexuală sunt incomparabil mai plăcute și pline de satisfacții decât în timpul îndrăgostirii sau la tinerețe.