Ruptura de perineu numita si ruptura veche de perineu, apare la persoanele care au nascut pe cale naturala (nu prin cezariana) unul sau mai multi copii.
Afectiunea este neplacuta si invalidanta deoarece evolueaza mai multi ani (de asta se si numeste “ruptura veche” de perineu) si produce o suferinta cronica ce se intinde pe mai multi ani, care se manifesta prin : pierderi de urina la efortul de tuse, alergat, stranut, coboratul scarilor si exteriorizarea prin vulva a peretilor rupti (cistocel, rectocel sau ambele cisto-rectocel).
Suferinta este sorginte chirurgicala daca metodele medicale au dat gres sau daca afectiunea este prea veche.
Chirugical afectiunea se rezolva prin interventie minim invaziva prin care se monteaza o bandeleta de plasa sintetica in spatiul de sub uretra.
Interventia se face diferit la femeia tanara faţă de femeia in varsta, diferentele fiind semnificative avand importanta pentru viata sexuala a femeii.
Materialul sintetic folosit in aceste operatii este reprezentat de o plasa de o anumita forma si dimensiune care este decontata integral de casa de asigurari de sanatate.
Interventia se preteaza la internare de zi sau continua si dureaza 30 minute.
Rata complicatiilor este scazuta iar recidivele sunt foarte rare.
Pacienta poate pleca acasa in aceeasi zi sau cel mult a doua zi.
In functie de activitatea zilnica, aceasta poate fi reluata dupa 3 – 12 zile.
Regimul alimentar nu influenteaza tratatmentul.
In general pasii de urmat sunt : prima consultatie la care se stabileste tipului de interventie si tipul (forma de bandeleta) intocmirera dosarului la CAS pentru a obtine bandeleta in mod gratuit, internare, analize, interventie operatorie in aceeasi zi, externare a doua zi.
A doua consultatie (gratuita) recontrol la 24 ore.