Rolul alimentatiei in aparitia bolilor cerebro-vasculare

Neurochirurgie

Rolul alimentatiei in aparitia bolilor cerebro-vasculare

O alimentație sănătoasă și un stil de viață echilibrat:
Sunt factorii cheie de care depinde sănătatea noastră. Nu mai puțin importantă este și modalitatea în care organismul nostru asimilează nutrienți. O dietă sănătoasă trebuie să conțină suficiente fibre și un număr mare de fitonutrienți, inclusiv vitamine și minerale. Totodată, o alimentație sănătoasă este cea care conține o cantitate echilibrată de grăsimi, proteine,carbohidrați

Å¢esuturile grase ale organismului sunt formate în mare parte din trigliceride. Acestea sunt depozitate în organism sub formă de grăsimi și asigură energie organismului. Alimentele bogate în grăsimi sunt: margarina, untul, carnea, uleiurile din plante, laptele gras, ciocolata sau uleiul de cocos.
Există patru mari categorii de alimente care provin din patru mari sisteme agroalimentare. Cele mai multe alimente provin din sistemul agroalimentar numit superintensiv și care furnizează alimentele cotidiene sau convenționale. A doua categorie sunt produsele biologice, ecologice sau organice. Acestea provin dintr-un sistem agroalimentar care utilizează numai soiuri și rase de animale ancestrale, care nu sunt modificate genetic. A treia categorie de alimente sunt cele modificate genetic, care provin din organisme modificate genetic în special plante, precum soia, cartof, porumb. A patra categorie sunt alimentele noi, care nu au tradiție de consum.”
Bolile asociate cu nutritia defectuasa:
Una dintre cele mai comune boli de nutriție este obezitatea numită și diabezitatea din pricina asocierii ei cu diabetul de tip 2. Alte boli de nutriție sunt afecțiunile cerebrovasculare, cele cardiovasculare, afecțiunile neoplazice, guta.
Cea mai mare incidenta o au bolile cardio-vasculare urmate de cele cerebro-vasculare.Nivelul colesterolului seric este strâns legat de apariția acestor boli.
Ar trebuie pus accentul pe prevenție, pe scăderea hipertensiunii arteriale, a colesterolului, printr-o alimentație sănătoasă și renunțare la fumat. Primul pas în scăderea colesterolului îl constituie schimbarea modului de viață și adaptarea unei diete corespunzătoare.

Accidentul vascular cerebral :
Este o problema majora de sanatate in intreaga lume, acesta reprezentand a doua sau a treia cauza de deces in tarile industrializate. In Romania, accidentul vascular cerebral este o problema mult mai mare, pentru ca reprezinta principala cauza de mortalitate. Mai mult, la nivel mondial, sechelele la supravietuitorii acestor accidente reprezinta principala cauza de invaliditate motorie la populatia adulta. Si aici nu ne referim numai la paralizie, ci si la tulburarile cognitive si la evolutia spre dementa

Din nefericire, eforturile care se fac sunt insuficiente. In Romania, mortalitatea si incidenta bolilor vasculare cerebrale sunt net mai mari decat in tarile mai dezvoltate. Asta, atat din cauza lipsei preventiei, cat si a tratamentului prost. Pe de o parte, principala metoda de a scadea numarul acestor nenorociri determinate de bolile cardiovasculare ar fi aceea de a interveni asupra factorilor de risc – hipertensiunea arteriala, obezitatea, consumul de sare, fumatul. De asemenea, sunt necesare depistarea precoce si stabilirea tratamentului adecvat in cazul diabetului zaharat, care este un factor major de risc. Urmatorul pas consta in instituirea unor tratamente specifice, precum tratamentele anticoagulante, antitrombotice si modificarea eventuala a tratamentului antihipertensiv.

Accidentul vascular celebral apare atunci cand fluxul sangvin in artere din creier este blocat de un cheag de sange sau cand o artera se sparge. Nu aveti cum sa modificati factorii de risc precum varsta dumneavoastra sau materialul genetic. Sunt unii factori de risc pe care ii puteti schimba insa. Acestia sunt:
• Tensiune arteriala ridicata – se estimeaza ca aproximativ 40% din accidentele vasculare cerebrale sunt cauzate de tensiune arteriala ridicata (hipertensiune).
• Fumatul – fumatorii au cu 50% mai multe sanse sa sufere un accident vascular cerebral.
• Boli cardiace – un atac de cord pe care l-ati suferit in trecut.
• Diabet
• Obezitate
• Droguri – consumul de droguri precum cocaina sau amfetamine.
• Nivel ridicat de colesterol in sange.
• Femeile care sufera de migrene, fumeaza si iau contraceptive orale prezinta un risc ridicat sa sufere un accident vascular cerebral.
Controlul factorilor de risc prezentati mai sus este primul pas in prevenirea accidentului vascular cerebral. In controlul acestor factori, luati urmatoarele masuri de precautie:
• Urmati o dieta sanatoasa, saraca in sare, grasimi si colesterol.
• Nu fumati
• Tineti-va greutatea sub control.
• Faceti exercitii fizice in mod regulat.
• Monitorizati-va tensiunea arteriala si colesterolul, faceti analize in mod regulat.
• Aveti grija din alimentatia dumneavoastra sa obtineti nutrienti ce previn accidentele vascular cerebrale: potasiu, magneziu, vitamina E, acizi grasi esentiali, seleniu.
• Nu luati contraceptive orale daca prezentati risc de accident vascular cerebral.
• Daca ati suferit un atac de cord in trecut, nu consumati mai mult de 1 bautura alcoolica pe zi.
• Daca suferiti de diabet, tineti sub control strict consumul de zahar.
• O doza zilnica, mica de aspirina poate preveni accidentul vascular cerebral.
In ceea ce priveste regimul alimentar, trebuie sa respectati urmatoarele in prevenirea accidentului vascular cerebral:
• Consumati mai putine grasimi pana la 40-70g pe zi. Expertii sunt de parerea ca din consumul total de calorii zilnic, doar 20% trebuie sa provina din grasimi.
• Este de preferat consumul de grasimi ce provine din ulei de floarea soarelui, ulei de rapita, ulei de masline, si ulei de soia, migdale, alune.
• Tineti minte ca pestele, carnea si carnea de pasare sunt surse bune de proteine, dar contin si grasimi. Ar trebui sa cosumati carne macra, portii nu mai mari de 90-120g pe zi. Consumati carnea de pasare fara piele si consumati peste de cel putin 2 ori pe saptamana.
• Consumati linte, mazare si fasole de orice fel.
• Consumati maxim 3 galbenusuri de ou pe saptamana. Iar atunci cand consumati galbenus de ou, reduceti consumul altor alimente bogate in colesterol.
• Consumati lapte si lactate cu putine grasimi.
• Este de preferat consumul de paine neagra si paine din cereale integrale, paste din cereale integrale si orez brun.
• A trebui sa consumati cel putin 5 portii de fructe si legume pe zi. Consumati avocado si masline in moderatie.
• In ceea ce priveste bauturile, este de preferat consumul de apa si de lichide cu putin sau fara zahar. Consumul de alcool trebuie limitat la 2 bauturi pe zi (1 bautura insemnand 340ml bere, sau 120ml vin, sau 25ml spirtoase). Evitati consumul de alcool daca sunteti supraponderali sau daca aveti hipertensiune.
• La desert, incercati sa consumati un fruct proaspat, jeleu, crema din lapte degresat, iaurt de fructe.
Pe grupe alimentare, evitati consumul de:
Grasimi si uleiuri: unt, margarina, prajeli, nuca de cocos, maioneza.
Carne: carne grasa de vaca, porc sau miel, semipreparate, organe interne, carne la conserva, fast food, prajeli.
Lactate: lapte integral, lapte condensat, smantana, inghetata, branza.
Paine si cereale: paine alba, chifle, cereale pentru micul dejun cu mult zahar, produse de patiserie.
Consumul de alimente bogate in potasiu, precum salata verde, bananele sau cartofii, reduce riscul de accident vascular cerebral sau de boli coronariene, sustin cercetatorii italieni de la Universitatea din Napoli. Ei au efectuat o noua analiza, bazata pe rezultatele a zece studii publicate in perioada 1966-2009. Pentru realizarea cercetarii au fost analizate datele preluate de la aproximativ 280.000 de adulti, urmariti pe perioade cuprinse intre cinci si 19 ani, informeaza American Heart Association.

Un alt studiu a aratat ca o dieta bogata in legume si fructe crude poate ajuta, de asemenea, la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Pentru realizarea studiului, cercetatorii au analizat incidenta accidentelor vasculare cerebrale in randul a 20.000 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 20 si 65 de ani, care nu sufereau de boli cardiovasculare la inceputul analizei. Evolutia lor a fost urmarita timp de zece ani, perioada in care au survenit 233 de accidente vasculare cerebrale in randul participantilor.
Dupa ce au analizat o serie de factori, cercetatorii au constatat ca persoanele cu o alimentatie mai bogata in fructe si legume crude – mai mult de 262 grame pe zi – prezinta un risc cu 36% mai mic sa sufere un accident vascular cerebral decat cei care consuma mai putin de 92 de grame de fructe si legume pe zi.
-Prevenire și tratament- prin alimentatie:
– Pestii de apa rece, cum ar fi somonul si tonul, conțin cantități mari de omega 3 si 6, acizi grasi care pot ajuta la reducerea colesterolului din artere și vasele de sânge din creier, rezultand in scăderea tensiunii arteriale și a riscului de accident vascular cerebral.

– Migdalele contin cantitati mari de vitamina E si alte minerale care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol rău și menține un flux sanguin sanatos in organism.

– Afinele contin cea mai mare capacitate antioxidantă, din cauza concentratiei mare de antocianina, care ajută la prevenirea bolilor de inima si accident vascular cerebral, prin reducerea acumularii de colesterol rau.

– Merele sunt bogate in quercetină, care protejeaza creierul. Aceste fructe conțin, de asemenea, cantitati mari de antioxidanti si substante chimice care ajuta la protejarea celulelor din intreg corpul, în special din creier și inima.

– Caisele – Fitochimicalele din caisele, pot ajuta la protejarea inimii și a ochilor și previn accidentul vascular cerebral. Beta-carotenul anterior poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău în artere, reducând astfel riscul bolilor de inima si accidentului vascular cerebral.

– Fructul de kiwi contine cantitati mari de vitamina C, potasiu, magneziu si antioxidanti, ssubstante bune pentru inima si sistemul imunitar, precum și pemtru prevenirea accidentului vascular cerebral.

– Taratele de orez contin cantitati mari de omega 3 si 6, de acizi grași și de fibre dietetice nutritive care contribuie la niveluri mai scăzute de colesterol în artere și reduc riscul de boli cardiace și accident vascular cerebral.

-Prin consumul de suplimente nutritive:

– B-complex: acidul folic, B-6 și B-12 pot reduce homocisteina, un aminoacid care se gaseste in mod natural in organism ; studiile arata ca, cu cat este mai mare nivelul de homocisteina in sange,cu atat este mai mare riscul de accident vascular cerebral.

– Beta-carotenul este un antioxidant care poate reduce stresul oxidativ in celulele creierului.

– Vitamina E este un antioxidant care ajută la reducerea coagularii arteriale.

– Seleniul este un agent puternic, care ajută la menținerea țesuturilor și arterelor elastice. de asemenea, ajută la reducerea viscozitatii sângelui și scade riscul de coagulare, la rândul său, reducanda riscul de atac de cord si accident vascular cerebral. Seleniul creste nivelul de colesterol bun.

– Coenzima Q10 este un antioxidant puternic care nu numai ca protejeaza lipoproteinele cu densitate mică in fata oxidanților, dar ajută, de asemenea, la obtinerea de oxigen in celule.

– Lecitina este o substanță care ajuta la eliminarea colesterolului rau si a altor lipide din organism. Acesta protejează, de asemenea, arterele si organele impotriva acumularii de tesut gras, care poate duce la accident vascular cerebral sau atac de cord.

– Melatonina este neurohormonul din corpul nostru secret de glanda pineală. Acesta este un antioxidant puternic, care pătrunde cu ușurință bariera hemato-encefalică și este utilizat pentru a trata un accident vascular cerebral trombotic.

– Vitamina C ajută la consolidarea peretelui arterial, scaderea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral.

– Ginkgo biloba are capacitatea de a crește conținutul de oxigen la creier si alte tesuturi ale corpului, îmbunătățind circulația sângelui și toleranța la hipoxie cerebrală.

– Usturoiul contine cantitati mari de antioxidanti si elemente care ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui.

– Scoarta de salcie, sau aspirina naturala, reduce riscul de accident vascular cerebral ischemic cu aproximativ 18 la sută.

– Siropul din fructul Noni are capacitatea de reglare a somnului si tensiunii arteriale, diminueaza efectele nocive ale alcoolului si tutunului si previne aparitia multor boli cauzate de o imunitate slaba sau de stresul cotidian.

– Rhodiola rosea este o planta adaptogenica, cu efecte benefice in reducerea stresului si imbunatirea functiei imunitare a organismului. Rhodiolin reduce efectul nociv al stresului asupra inimii, regleaza aritmiile si prezinta un efect betablocant, care reducere riscul de infarct.

– Acizii grasi Omega 3 din uleiul de peste au efecte benefice asupra sanatatii deaorece reduc colesterolul si trigliceridele, au rol antidepreziv, antiinflamator si de protectie a sistemului cardiovascular.

– Coenzima Q10, Ginko Biloba si alti antioxidanti din copozitia Mega Protect 4Life au efecte multiple asupra sanatatii organismului : imbunatesc circulatia sanguina, intaresc membrana celualara, ajuta la mentinerea elasticitatii vaselor de sange, previn formarea aterosclerozei datorita beta-carotenului si impiedica oxidarea lipoproteinelor de mica densitate, astfel prevenind aparitia infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral.

Dementa:
Este un declin in capacitatile unei persoane a aptitudinilor mentale si intelectuale, care este suficient de mare pentru a afecta functionarea normala a persoanei de zi cu zi. Dementa vasculara este un tip de dementa, care este cauzata de o boala a vaselor de sange ale creierului (boala cerebrovasculara).Dementa vasculara este considerata a fi cauzata de un accident vascular cerebral mic care interfereaza cu fluxul de sange la nivelul creierului. De obicei, dementa vasculara este cauzata de accidente vasculare cerebrale foarte mici de-a lungul timpului, mai degraba decat un accident vascular cerebral mare. Uneori, acest lucru este mentionat ca dementa multi-infarct. In cazul in care dementa vasculara este cauzata de un accident vascular cerebral mare, sau se dezvolta in mai putin de trei luni, apoi este numita dementa cu debut acut vascular. Tratamentele pentru dementa vasculara se concentreaza in incercarea de a incetini sau de a stopa progresul tulburarii si de a atenua unele simptome. Boala nu poate fi vindecata.Cea mai obisnuita metoda de a trata dementa vasculara este incercarea de a se preveni accidentele vasculare cerebrale suplimentare.Tratamentele includ dieta si tratament medicamentos pentru hipertensiune (tensiune arteriala ridicata), terapia cu aspirina, renuntarea la fumat, evitarea consumului de alcool, precum si reducerea stresului.
Reguli de nutritive:
Nutriționiștii recomandă adoptarea unui regim alimentar rațional pentru că acesta este esențial în menținerea unei greutăți normale a organismului, lucru care atrage după sine și evitarea îmbolnăvirilor.

Dacă vorbim de alimentație sănătoasă și reguli de nutriție atunci trebuie să avem în vedere, în primul rând, câte calorii asimilează zilnic organismul nostru. Aportul caloric recomandat depinde de câțiva factori precum sexul, vârsta și activitatea fizică depusă. Persoanelor sedentare le este recomandat consumul a 2100 Kcal/zilnic obținute din consumul alimentelor bogate în glucide, lipide

Mesele variate reprezintă o altă regulă recomandată de nutriționiști. Nu există niciun aliment care să conțină o cantitate suficientă de lipide, glucide, proteine sau minerale, de aceea este recomandat să consumăm alimente cât mai variate, în funcție de necesitățile organismului. Există grupe de alimente bogate în aceste substanțe nutritive și grupe de alimente care nu conțin toți nutrienții de care organismul nostru are nevoie.
Nutritioniștii recomandă și combinarea surselor de grăsimi vegetale cu cele animale. Acest lucru contribuie la stabilirea unui echilibru al aportului de acizi grași saturați și polinesaturați și nivelul de colesterol. Grăsimile pe care le conțin unele alimente precum untul, margarina, maioneza sau jeleurile trebuie consumate cu precauție. De exemplu, untul și margarina conțin aceeași cantitate de grăsime, doar că natura acestora este diferită. în ceea ce privește aportul de proteine, alimente ca peștele sau ouăle pot concura eficient produselor din carne. Produsele lactate conțin proteine indispensabile pentru organismul uman. Totodată, produsele lactate asigură și necesarul de calciu pentru oase sănătoase.
ACTIVITATEA FIZICÄ‚:

Dacă vreți să aveți un corp sănătos și să fiți în formă fizică bună, nutriția nu este unicul subiect
important.
Activitatea fizică sistematică reduce riscul multor boli, ajută să mențineți sau să ajungeți la o greutate sănătoasă și vă fortifică organismul. De asemenea, activitatea fizică ajută la reducerea presiunii arteriale,riscului de diabet, atacului de cord, atacului cerebral, a unor forme de cancer și reduce simptomele de anxietate și depresie.
Există recomandări săptămânale referitor la cât de mult și care activități fizice sunt sănătoase:

Pentru adulți se recomandă cel puțin 150 minute de gimnastică aerobică moderată în fiecare săptămână (de ex. jumătate de oră timp de cinci zile pe săptămână).
Pentru copii și adolescenți: 60minute de activitate aerobică moderată pe zi (430 minute pe săptămână).