Remodelarea corporala dupa scaderea masiva in greutate

Chirurgie plastică - microchirurgie reconstructivă

Scaderea masiva in greutate ca rezultat al chirurgiei bariatrice sau prin dieta si exercitiu fizic este o realizare de mare valoare: starea generala de sanatate se imbunatateste, se schimba perceptia asupra propriului corp si asupra vietii in general, apar noi posibilitati atat pe plan personal cat si social. Totusi, desi in ansamblu calitatea vietii creste, raman urme ale excesului ponderal anterior: falduri de piele in jurul abdomenului, pe coapse si/sau brate, sani cu aspect flasc, goliti de continut, fese ptozate. Pielea isi pierde elasticitatea datorita faptului ca a fost extrem de intinsa o lunga perioada iar dupa scaderea in greutate nu reuseste sa se retracte suficient.
Excesul de piele poate cauza probleme la imbracat, poate limita mobilitatea si cauza o igiena defectuoasa. Datorita frecarii si contactului prelungit intre pliurile de piele sunt frecvente dermatitele si infectiile. Nu in ultimul rand intervine problema cosmetica: pacientii care au pierdut mult in greutate isi doresc ca modul in care arata sa reflecte imaginea pozitiva pe care o au despre ei. In toate aceste situatii singura solutie de a indeparta excesul de piele este reconturarea corporala prin chirurgie estetica.
Cele mai bune rezultate in urma chirurgiei de remodelare corporala dupa scaderea masiva in greutate se obtin daca sunt indeplinite anumite criterii:
1. Greutatea dumneavoastra a fost stabila in ultimul an si nu va asteptati sa slabiti mai mult? Pentru rezultate optime pielea trebuie sa-si revina cat de mult posibil iar starea de nutritie trebuie optimizata pentru a avea o recuperare rapida. Daca veti continua sa slabiti vor reapare pliuri de piele iar daca va veti ingrasa din nou, pielea, deja cu o calitate proasta, se va intinde si va prezenta vergeturi iar cicatricile se vor lati.
2. Aveti o stare generala de sanatate buna? Suferiti de diabet sau aveti probleme cardiace? Acestea vor trebui tratate si tinute sub control.
3. Aveti o nutritie adecvata? Anemia sau proteinele in cantitate mica interfera cu procesul de vindecare.
4. Fumatul trebuie oprit cu cel putin 6 saptamani inainte de operatii deoarece creste riscul de aparitie a problemelor de vascularizatie si incetineste considerabil vindecarea.
5. Sunteti intr-o stare psihica buna? Orice operatie presupune un stres fizic si psihic. Sunteti pregatit/a psihologic?
6. Asteptarile realiste sunt obligatorii. Operatia va imbunatati enorm conturul corporal dar nu va va putea aduce la cum ati fost inainte de ingrasare.

Majoritatea operatiilor de reconturare implica incizii in partile mai putin vizibile ale zonelor care trebuie tratate, eliminarea excesului de piele cu sau fara lipoaspiratia grasimii restante si sutura atenta a inciziilor pentru a minimiza cicatricile.
Datorita cantitatii semnificative de piele care trebuie indepartata cat si particularitatilor organismului dupa slabirea masiva riscurile sunt mai mari decat la chirurgia cosmetica standard. Sunt posibile sangerari, infectii, desfacerea suturilor, necroza pielii, cicatrizare inestetica, asimetrii, tromboze dar toate acestea pot fi evitate sau tinute sub control printr-o atenta evaluare preoperatorie a fiecarui caz, luarea masurilor de profilaxie necesare (antibiotice, anticoagulante, mobilizare rapida, etc) si o tehnica chirurgicala atraumatica.
Pentru rezolvarea completa a fiecarui caz sunt posibile mai multe operatii, facute in etape sau uneori asociate. Schema de tratament este strict personalizata si se face impreuna cu pacientul, in urma discutiei pentru evidentierea zonelor care cauzeaza cel mai mare disconfort.
Abdominoplastia implica indepartarea excesului de piele si intarirea musculaturii abdominale. Incizia se plaseaza deasupra zonei pubiene si merge de pe un sold pe altul, uneori putand fi prelungita spre spate daca excesul de piele este circumferential si nu doar pe abdomen. In cazurile cu exces mare se poate adauga o cicatrice verticala de la stern la pubis.
Cand excizia pielii in exces se face circumferential, ca un brau in jurul taliei, se obtine un lifting corporal inferior total cu efecte asupra abdomenului, partilor laterale ale coapselor, feselor si pliurilor toracice inferioare, Prin asocierea vibrolipoaspiratiei pentru eliminarea grasimii tehnica este mult mai putin traumatica si recuperarea este mai rapida, cu rezultate estetice mai bune.
Remodelarea bratelor se obtine printr-un lifting de brate: pielea si grasimea in exces se elimina cu pretul unei cicatrici plasate pe fata interna a bratului si care merge din axila pana la cot. Efectul se observa imediat, bratele au aspect tonic si aspectul de “aripi de liliac”dispare.
Liftingul coapselor se face prin excizia surplusului de piele cu incizii plasate la baza coapselor (spre zona inghinala) si uneori, in functie de necesitati, pe fata interna a coapselor, pana la genunchi.
Pentru pliurile de piele si depozitele de grasime de pe spate (pe linia sutienului si sub acesta)
solutia poate fi vibrolipoaspiratia in majoritatea cazurilor. Metoda permite aspirarea cu succes a grasimii restante prin incizii de 3 mm plasate in axila iar postoperator pielea se retracta mult mai bine decat in cazul lipoaspiratiei clasice. Scoaterea excesului de piele (lifting toracic superior) este rezervata cazurilor in care pielea este subtire, cu elasticitate proasta sau cand faldurile de piele sunt foarte mari. Incizia va fi ascunsa sub partea din spate a sutienului.
Remodelarea sanilor se face prin diferite tehnici de lifting mamar (mastopexie) cu sau fara marirea acestora cu implanturi de silicon. Tipul de mastopexie (respectiv plasarea cicatricilor) se alege in functie de excesul de piele si de pozitia areolelor. Pot rezulta cicatrici in jurul areolelor si vertical pana in santul de sub sani dar cel mai frecvent cicatricea va fi in ancora (in jurul areolei, vertical pana in santul de sub sani si la nivelul santului).
Postoperator pacientii raman sub supraveghere medicala timp de 24-48 ore in functie de necesitati. Durerea este combatuta cu antialgice si mobilizarea rapida este indicata pentru scaderea riscului de tromboze. Se poarta corsete pentru limitarea umflaturilor si vanatailor iar inciziile vor fi acoperite cu plasturi impermeabili pentru a permite dusul de a doua zi postoperator.
Vindecarea inciziilor se produce in 2-3 saptamani si aspectul cicatricilor se va imbunatati treptat pana la un an postoperator.
Reluarea activitatilor fizice care nu presupun efort depinde de tipul de operatie practicat, mergand de la a doua zi in cazul mastopexiei, liftingului de brate sau lipoaspiratiei pana la o saptamana in cazul abdominoplastiei sau liftingului corporal inferior. Fiecare tip de interventie are particularitatile ei de recuperare si va vor fi detaliate la consultul preoperator.
Rezultatele sunt vizibile aproape imediat dar veti avea nevoie de cateva luni pana la un an sa apreciati rezultatul final al operatiilor indicate. Noul aspect se va mentine pe termen lung daca greutatea ramane constanta si veti avea un stil de viata sanatos.

Dr. Angela Petre

www.drangelapetre.ro