Nașterea unui copil este un eveniment unic în viața femeii. Cu toate acestea, de multe ori, mai ales la prima naștere, poate fi un moment care să le afecteze grav pe tinerele mame, deoarece corpul nu revine în totalitate la forma dinaintea sarcinii – sânii își pierd forma, volumul și consistența, abdomenul este mai destins, cu vergeturi și depozite adipoase, greutatea corporală nu revine întotdeauna la valoarea avută înaintea sarcinii, ceea ce duce la pierderea încrederii în sine.
Pe lângă dietă și exercițiile fizice, datorită progreselor procedurilor de chirurgie estetică, tânăra mamă poate spera în remodelarea corpului, având ca rezultat obținerea unui corp precum cel avut înainte de a rămâne însărcinată.
Prin lipoabdominoplastia post-partum se realizează atât îndepărtarea excesului de piele și grăsime de la nivelul abdomenului, cât și corectarea diastazisului musculaturii abdominale (care duce la scăderea tonusului peretelui abdominal), cu obținerea unei talii bine definite.
Atunci când se dorește realizarea unei lipoabdominoplastii, pacienta trebuie să se prezinte la un consult de chirurgie plastică pentru a discuta cu medicul specialist despre așteptările ei legate de această intervenție, ocazie cu care se vor elimina falsele așteptări legate de procedura terapeutică.
Lipoabdominoplastia se poate efectua după 6 luni – 1 an de la naștere, după ce greutatea corpului revine aproape de cea avută înaintea sarcinii. Pacienta trebuie să știe că lipoabdominoplastia nu este o metodă de slăbire, ci o metodă de remodelare corporală.
Cele mai bune candidate pentru această procedură sunt:
- persoane sănătoase, fără afecțiuni care să influențeze procesul de vindecare
- nefumătoare
- persoane echilibrate psiho-emoțional, cu aspect plăcut, care doresc în mod special îmbunătățirea aspectului corporal.
Chirurgul plastician trebuie informat cu privire la starea de sănătate a femeii, o atenție deosebită fiind acordată pacientelor care suferă de diabet zaharat, hipertensiune arterială, afecțiuni cardiace, precum și celor care au suferit în trecut o intervenție chirurgicală la nivelul regiunii abdominale; la femeile care au avut naștere prin cezariană, incizia pentru abdominoplastie se va face la nivelul cicatricii postoperatorii.
Abdominoplastia sau lipoabdominoplastia este individualizată, luându-se în considerare pentru fiecare pacientă excesul de țesut adipos de la nivelul peretelui abdominal, excesul de piele („șorțulâ€) de la nivelul peretelui abdominal și pierderea tonusului peretelui musculo-aponevrotic abdominal.
Remodelarea conturului abdominal poate fi realizată folosind mai multe tehnici chirurgicale. în cazul în care există doar acumulare excesivă de țesut adipos (grăsime), acesta va fi îndepărtat prin lipoaspirație. Dacă există și exces de tegument care formează așa-numitul „șorț abdominalâ€, prin abdominoplastie se excizează atât grăsimea, cât și pielea în exces. în acest caz, rezultate superioare se obțin prin combinarea lipoaspirației cu abdominoplastia (lipoabdominoplastia). La pacientele la care există pierderea tonicității musculaturii abdominale, aceasta va fi corectată în cursul intervenției chirurgicale prin plicatura peretelui musculo-aponevrotic.
Abdominoplastia nu duce la dispariția completă a vergeturilor, deși cele localizate în zonele care vor fi excizate vor fi îndepărtate.
Există o mare varietate de tehnici chirurgicale de abdominoplastie, ele depinzând de corecția necesară obținerii unui rezultat optim. Lungimea și forma inciziei depind de cantitatea de piele și de grăsime care trebuie excizată, precum și de tehnica chirurgicală utilizată.
Posibilele riscuri ale abdominoplastiei sau lipoabdominoplastiei sunt reprezentate de hematoame, seroame, infecții sau vindecare defectuoasă la nivelul zonei de incizie, precum și de riscurile asociate anesteziei.

După finalizarea intervenției chirurgicale, incizia postoperatorie este pansată și se aplică un corset elastic compresiv, pentru a reduce edemul postoperator și a susține peretele abdominal. Este indicat ca acest corset sa fie purtat câteva săptămâni postoperator.
în faza inițială a procesului de vindecare pot apărea edem și disconfort local. Pacientele vor fi instruite să se mobilizeze și să se deplaseze ușor cât mai curând posibil, pentru a evita complicațiile, iar pozițiile și mișcările care pun în tensiune musculatura abdominală, precum și ridicarea copiilor sau a greutăților trebuie evitate. Reluarea activităților fizice ușoare este posibilă de obicei la câteva zile postoperator.
Vindecarea inițială a plăgii durează 1‒2 săptămâni; procesul de vindecare continuă în următoarele săptămâni, timp în care edemul postoperator se reduce treptat și cicatricile postoperatorii se atenuează.
Deși rezultatul abdominoplastiei este vizibil aproape imediat, rezultatul definitiv este la câteva luni de la intervenție. Senzația locală de amorțeală (datorată secționării ramurilor nervoase senzitive în cursul intervenției) și de tensiune se ameliorează în cursul lunilor următoare. Uneori este necesară trecerea unui an sau chiar mai mult pentru ca cicatricea postoperatorie să fie abia perceptibilă, alteori aceasta se poate corecta secundar.
Noul profil abdominal este relativ permanent atât timp cât pacienta își menține constantă greutatea corpului și urmează un regim de viață sănătos (alimentație rațională și practicarea de activități fizice).
Abdominoplastia nu periclitează o ulterioară sarcină; rezultatele intervenției pot fi afectate negativ de aceasta dacă creșterea în greutate nu se face treptat, dacă nu se utilizează produse dermato-cosmetice pentru îngrijirea pielii și dacă nu se practică exerciții fizice în mod regulat. în cazurile în care rezultatul abdominoplastiei este grav afectat de o nouă sarcină, procedura poate fi repetată.
Concomitent cu interventia de abdominoplastie sau lipoabdominoplastie se pot realiza si interventiile de corectarea a formei, volumului si pozitiei sanilor prin procedee chirurgicale de augmentare mamara, mamopexie, mamopexie cu augmentare mamara sau mamoreductie.
Dr. HORIA SICLOVAN
medic specialist chirurgie plastica
www.drsiclovan.com