Psihoterapie- Intrebari si raspunsuri
Ce este psihoterapia?
Multe persoane evita psihoterapia datorita unor idei preconcepute, a costurilor sau din lipsa informatiilor referitoare la acest serviciu, precum si a confuziei intre profesiile de psiholog, psihiatru, psihoterapeut.
Inainte de a decide daca psihoterapia este pentru tine, ar fi bine sa fii informat.
Desi familia sau prietenii va pot ajuta sa va simtiti mai bine sau chiar va pot oferi un sfat bun pentru schimbare, aceasta modalitate nu este psihoterapie.
Psihoterapia este o relatie profesionala intre un terapeut si un client, care se bazeaza pe principii terapeutice, structura si tehnica.
Psihoterapia este ’’un dans in doi’’. Respectul mutual, empatia, confidentialitatea, cooperarea, spontaneitatea, sinceritatea sunt elementele de baza pe care le folosim in relatia terapeutica.
In cadrul terapiei vom obtine, prin relatia terapeutica corectarea convingerilor de baza formate in copilarie si vom gasi noi solutii, oferindu-ti o alternativa asupra vietii fata de cea pe care o ai deja si in care TU ESTI SPECIALIST, vom imbunatati functionalitatea ta in viata familiala, individuala si sociala-vom imbunatati relatiile din viata ta.
Totul poate fi altfel!
Prin sedințele de psihoterapie vei experimenta schimbarea comportamentului celorlalti, prin schimbarea comportamentului tau. Vom valorifica resursele pe care le detii si vom rezolva acele dificultati datorita carora tu te incurci in viata.
Cat dureaza psihoterapia?
Durata unei sedinte de psihoterapie variaza in functie de tipul de psihoterapie aplicat. Astfel, 50 min dureaza o sedinta de psihoterapie individuala, 90 minute psihoterapie de cuplu si psihoterapie de familie si doua ore psihoterapie de grup; frecventa sedintelor este de o sedinta pe saptamana.
Datorita faptului ca procesul terapeutic este individualizat, durata intregului proces terapeutic este greu de estimat. Aceasta depinde de frecventa sedintelor, dificultatea problemei, forma de psihoterapie aleasa.
Cat costa o sedinta de psihoterapie?
Ideea ca psihoterapia este un lux este deja prezenta si este sinonima cu ’’nu ne putem permite’’, ’’e prea scump pentru salariile noastre’’, nu este un serviciu vital’’.
Investitia in sedintele de psihoterapie reprezinta o investitie in viata voastra, in convingerile voastre. Aceasta suma de bani investita se va amortiza rapid prin cresterea confortului tau psihic, prin imbunatatirea tuturor aspectelor vietii tale: la serviciu vei avea un randament mai mare, vei fi mai eficient, in familie vei fi mai prezent si relatiile cu membrii familiei vor fi mai calde, te vei simti ’’acasa’’; tu insuti vei fi mai relaxat, mai echilibrat, vei reusi sa iei deciziile corecte, sa iti fructifici timpul liber, iesind cu prietenii, etc.
In ajutorul clientilor cu venituri mai modeste, exista o politica de flexibilitate a tarifelor pentru consultatii, in functie de fiecare situatie. Solutii se gasesc pentru fiecare client. Important este sa doresti sa fii ajutat.
Daca merg la psihoterapeut inseamna ca sunt nebun?
Daca vii la psihoterapeut insemna ca esti interesat de viata ta, de imbunatatirea relatiilor din viata ta (parinti, frati, sotul/sotia, prieteni, vecini, colegi de serviciu), doresti sa iti imbunatatesti viata sau sa cresti calitatea vietii personale.
Aici sunt exemplificate doar cateva dintre avantajele si rezultatele psihoterapiei:
-dezvoltare personala
-refacerea statusului psihosocial si familial
-dezvoltarea interesului social prin imbunatatirea relatiilor de serviciu, familiale si de cuplu
-cresterea stimei de sine
-optimizarea functionarii individuale
-echilibru emotional
-universalizarea trairilor personale
-imbunatatirea relatiei parinte-copil
-adaptarea scolara
-dezvoltarea curajului, optimismului (ex. pierderea unei persoane dragi)
-pregatirea pentru casatorie
-dezvoltarea altruismului in relația de cuplu
-realizarea, aplicarea si functionarea unui plan de organizare al familiei mai eficient
-crearea unor noi perspective asupra vietii.
Cand aleg sa merg la psihoterapeut?
Psihoterapia ajuta la mentinerea si dezvoltarii sanatatii mintale. Demersul terapeutic conduce la cresterea calitatii vietii prin dezvoltarea abilitatilor individuale si eficientizarea (transformarea) stilului de viata.
Alegi sa mergi la psihoterapeut atunci cand recunosti ca ceva in viata ta nu este in ordine, cand nu mai relationezi bine cu cei din jur sau cu tine insuti, adica se intampla cel putin una din situatiile enumerate mai jos:
-stare de teama, frica, anxietate inainte de casatorie, dupa nastere
-senzatii corporale neplacute (tremurături, transpiratii, dificultati de respiratie) neexplicate medical
-neadaptare scolara
-simti ca nu mai ai resurse pentru a merge mai departe
-pierderea bunei dispozitii
-pierderea interesului pentru activitati pe care altadata le faceai cu placere
-confuzie, incapacitate de decizie
-persistenta unor ganduri nedorite
-dificultati relationale: parinti, copii, sot/sotie, colegi de serviciu, vecini,etc
-oboseala excesiva nejustificata
-pierderea unei fiinte iubite, a locului de munca
-adictii-dependenta(de alcool, tutun, droguri, etc.).
Te ajutam daca doresti sa fii ajutat!
Cum pot verifica daca este intr-adevar psihoterapeut si nu un impostor?
Daca ai identificat un psiholog la care te gandesti sa apelezi, verifica mai intai daca figureaza in REGISTRUL UNIC AL PSIHOLOGILOR CU DREPT DE LIBERA PRACTICA de pe site-ul Colegiului Psihologilor din Romania. Aceste informatii le gasesti pe www.copsi.ro.
Marina Sasu
Psihoterapeut Autonom Adlerian
0726.380.525
www.psihocabinetmarinasasu.ro