PROFILAXIA HERNIEI DE DISC LOMBARE
Ipoteze ale degenerarii discale:
Degenerarea discurilor intervertebrale se produce pentru ca musculatura vertebrala isi pierde tonusul si nu mai sustine coloana vertebrala. In mod normal muschii prezinta un tonus minim si in stare de repaus. Datorita acestui tonus ne putem misca in timp real sau este mentinuta pozitia corecta a unor organe. Musculatura vertebrala sustine coloana vertebrala in pozitie optima.
Tonusul musculaturii scade in timp daca sunt efectuate eforturi intense, fara sa fie pregatita musculatura inainte sau dupa perioade lungi de sedentarism. Sedentarismul, postura vicioasa a corpului, o saltea necorespunzatoare afecteaza de asemenea activitatea musculaturii si nivelul tonusului muscular. Surplusul de greutate constituie o alta cauza a discopatiilor, mai ales din cauza presiunii ce se exercita asupra coloanei vertebrale, orice surplus de greutate reprezentand un efort suplimentar al organismului pentru mentinerea unei pozitii adecvate si pentru desfasurarea functiilor sale.
Intrucat coloana vertebrala nu mai este sustinuta adecvat, vertebrele se apropie tasand discurile intervertebrale. Presiunea exercitata asupra vaselor de sange incetineste activitatea metabolismului local, ceea ce va produce in timp deshidratarea discurilor. Daca se mentine ritmul de scadere al tonusului muscular, cedeaza si ligamentele vertebrale, instalandu-se hernia de disc.
Factori de risc:
I. Fumatul- este unul dintre principalii factori de risc in cazul aparitiei herniei de disc, intrucat acest obicei impiedica oxigenarea corecta a coloanei, astfel incat de-a lungul timpului aceasta se poate deshidrata si degenera.
-II.Activitatea fizica prea intensa, la locul de munca sau in cadrul diverselor sporturi de performanta;
-III.Obezitatea: greutatea excesiva preseaza asupra coloanei;modifica centrul de greutate al coloanei prin deplasarea lui anterior, in special pentru regiune lombara.
-IV.Stilul de viata prea sedentar: statul prelungit pe scaun dauneaza coloanei;
– V. varsta- discul intervertebral imbatraneste normal cu cresterea anilor
-VI. Factori genetici-tin de tiputile de collagen din tesutul discal, si proteoglicani.
-VII. Factori ocupationali- ex lucrul in constructii- vibratiile intense la care este supusa coloana;
SFATURI UTILE:
1. Faceti miscare regulat
Sportul este una dintre cele mai bune metode de a preveni aparitia problemelor legate de spate. Faceti exercitii fizice pentru intarirea musculaturii spatelui, pentru a avea o pozitie a coloanei cat mai corecta. De asemenea, miscarea ajuta la mentinerea mobilitatii articulatiilor, inclusiv a flexibilitatii coloanei. Un alt beneficiu al sportului este acela ca daca va raniti la coloana, va veti vindeca mai repede daca sunteti in forma.
2. Mentineti o greutate corporala adecvata
Supraponderea sau obezitatea suprasolicita coloana. O greutate mai mare taseaza vertebrele si discurile intervertebrale favorizand aparitia herniei de disc. De asemenea, limiteaza miscarile si mobilitatea coloanei. La persoanele cu exces ponderal cea mai afectata regiune a coloanei este cea lombara, deoarece ea preia cea mai mare parte a greutatii corporale, astfel ca riscul aparitiei herniei de disc lombare este mare.
3. Mentineti o postura a corpului corecta
Incercati sa mentineti spatele drept, umerii trasi inapoi, pieptul scos si privirea inainte. Mentinerea pozitiei corecte a coloanei inlatura stresul asupra discurilor intervertebrale si reduce riscul de aparitie a herniei de disc si a altor afectiuni ale coloanei.
4. Mentineti o pozitie corecta a coloanei cand stati la birou
– pozitia capului: centrul ecranului calculatorului trebuie sa fie situat la, sau putin sub nivelul ochilor. Monitorul poate fi ridicat daca asezati sub el cateva carti. Deasemenea, tastatura trebuie sa fie in fata monitorului, astfel incat capul sa stea drept, privind inainte.
– pozitia cotului: coatele trebuie sa fie aproximativ sub umeri
– pozitia bratului: antebratele trebuie sa fie pe cat posibil la acelasi nivel cu biroul
– pozitia picioarelor: scaunul trebuie sa fie reglat astfel incat picioarele sa stea relaxate pe podea
– pozitia spatelui: asigurati-va ca spatele sta drept, prijinit de spatar si ca nu va aplecati inainte
Daca este nevoie, puteti aseza niste perne pe spatarul scaunului, pentru a sprijini regiunea lombara.
5. Mentineti o pozitie corecta a coloanei cand conduceti
In general, se aplica aceleasi reguli ca si la punctul precedent, cu urmatoarele mentinuni: este de preferat ca scaunul sa aiba tetiera, pentru sprijinirea capului, la volan, bratele sa fie indoite in mod confortabil, spatele sa fie tinut drept si sa se sprijine de spatar.
6. Atentie la modul in care efectuati muncile gospodaresti
Nu suprasolicitati coloana carand obiecte prea grele, nu faceti miscari de rasucire bruste. Cand ridicati un obiect greu: tineti spatele drept, indoiti genunchii si ridicati-va folosindu-va de picioare. Nu va aplecati pentru a ridica greutati. Cand carati un obiect greu: tineti spatele drept si transportati obiectul aproape de corp.
7. Alegeti patul potrivit pentru dumneavoastra
Un pat bun trebuie sa fie suficient de tare pentru a va mentine coloana dreapta si sa va permita sa va miscati usor, dar suficient de moale pentru a se mula dupa formele corpului dumneavoastra.
8. Atentie la modul in care dormiti
Renuntati la pernele mari, inlocuindu-le cu perne mici, astfel incat coloana sa aiba o pozitie dreapta. Daca dormiti pe spate, puteti sa va asezati o pernita la nivel lombar sau sub genunchi, daca simtiti nevoia.
9. Renuntati la fumat
Nicotina poate scadea capacitatea discurilor intervertebrale de a absorbi substante nutritive, discurile devenind astfel mai vulnerabile, mai predispuse la herniere.
10. Aveti grija de spatele dumneavoastra
Evitand loviturile, traumatismele la acest nivel, care slabesc structura de rezistenta a coloanei. De asemenea, evitati expunerile repetate si prelungite la frig si umezeala.
Recomandari in caz de puseu acut de lombo-sciatica:
Pentru început, medicul poate cere imobilizarea regiunii lombare a spatelui. Relaxarea spatelui pe un scurt timp poate calma inflamația și durerea. Aceasta s-ar putea obține cu una sau două zile la pat. Culcarea pe spate poate reduce presiunea de pe discul inflamat și de pe nervi. Totuși majoritatea doctorilor sunt contra regimului strict la pat și preferă ca pacienții să urmeze activitățile ordinare atît cît durerea le permite. în cazuri rare, se poate prescrie regim la pat de maxim două zile.
O centură de suport pentru spate este uneori folosită pacienților cu hernie de disc lombară. Centura poate ajuta prin micșorarea presiunii înautru discului lezat. Pacienții sunt încurajați să poarte gradat centura pe o perioada de doua – patru zile.
Kinetoterapia are cele mai largi recomandari, cu cele mai eficiente rezultate. Aproape ca nu exista contraindicatii din punctul de vedere strict al discopatiei lombare, excluzand numai formele complicate (cardiaci, pulmonari decompensati, etc). Kinetoterapia este absolut indispensabila in tratamentul discopatiilor, in general, nu numai pentru discopatia lombara. Miscarea, se foloseste sub toate formele sale: miscari pasive, active, active-ajutate, miscari cu rezistenta. Miscarile se pot face mult mai usor in apa, fapt pentru care se recomanda hidrokinetoterapia. Pot fi folosite pentru miscare si diferite aparate sau mijloace ajutatoare.
Masajul este deasemnea un pretios factor in actiunea de recuperare a discopatiilor. Se folosesc manevrele lente, usoare, lungi ce duc la obtinerea de importante efecte calmante si miorelaxante, decontracturante.