Kiphoplastia

Neurochirurgie

KIPHOPLASTIA – TRATAMENTUL MODERN MINIM INVAZIV AL TASARILOR VERTEBRALE

Etiologia tasarilor vertebrale:

1. Osteoporotice- cele mai frecvente.
2. Traumatice acute.
3. Tumorale- apar in tumori benigne sau maligne, in tumori primare sau secundare vertebrale.

Fracturile de compresie ale coloanei vertebrale apar in momentul in care asupra corpului vertebral (ce formeaza coloana corpurilor vertebrale) se exercita o mare presiune cu efect compresiv, care il face sa isi micsoreze dimensiunile.

Osteoporoza este o afectiune cronica, ce se caracterizeaza printr-o destabilizare a echilibrului mineral din os. Ca urmare, se va reduce densitatea osoasa, deci va fi afectata rezistenta si duritatea osului, si in acelasi timp apar si alterari ale micro-arhitecturii tesutului osos. Pe masura ce structura osului si calitatea elementelor chimice care o alcatuiesc se modifica, acesta este din ce in ce mai putin capabil sa isi indeplineasca functiile, anume suportul structurilor moi si protejarea anumitor viscere esentiale.

Datorita reducerii semnificative a rezistentei, oasele pacientilor cu osteoporoza sufera fracturi spontane, in absenta unui traumatism violent. Osteoporoza este o afectiune ce apare in special la femeile aflate la menopauza, insa poate sa fie diagnosticata si la barbati, precum si la adultii tineri, daca exista factori de risc pentru inducerea ei. Cei mai importanti astfel de factori sunt considerati a fi tulburarile endocrine, administrarea tratamentelor prelungite cu glucocorticoizi, deficitul cronic de vitamina D, malnutritia, activitate fizica foarte intensa, fumatul, consumul excesiv de alcool, intoxicatia cu metale grele (plumb, cadminiu).

Printre cele mai frecvente complicatii ale osteoporozei sunt fracturile spontane. Specialistii estimeaza ca 1 din 3 femei si 1 din 12 barbati cu osteoporoza vor suferi o fractura pe os patologic, majoritatea fiind localizate la nivelul coloanei vertebrale (indeosebi la vertebrele lombare), al soldului si incheieturii mainii. Fracturile vertebrale sunt printre cele mai des diagnosticate complicatii, intre 30-55% dintre femeile trecute de 50 de ani avand cel putin o fractura vertebrala. Este foarte important ca pacientii sa identifice si sa recunoasca la timp simptomele unei fracturi vertebrale.

Semne sugestive pentru fractura vertebrala
Durerea, precum si simptomele insotitoare sunt pentru fiecare pacient altfel. La fel de variabila este si perioada in care pacientul inca se va confrunta cu simptomele dureroase: in cazul unora durerea incepe sa se reduca in intensitate si in final sa dispara pe masura ce fractura se vindeca (in aproximativ 2-3 luni), in timp ce pentru altii durerea devine cronica, chiar daca leziunea osoasa s-a vindecat si nu exista complicatii compresive (care sa poata explica eventual persistenta durerii).

In unele cazuri nu exista dureri deloc, mai ales daca fracturile apar dupa un indelung proces de tasare a corpilor vertebrali. In astfel de situatii durerea este absenta, iar tabloul clinic insotitor este si el pauci- sau asimptomatic. Pentru unii pacienti durerea poate debuta cu mult timp inainte de fractura in sine, fiind cauzata de osteoporoza. Pacientul ajunge sa se obisnuiasca cu ea si nu simte nimic neobisnuit cand se produce si fractura in sine. Iar o alta categorie de pacienti este complet asimptomatica si nu observa decat o curbare anormala a coloanei vertebrale. Aceasta este singurul semn care le da de gandit si pentru care se prezinta in final la medic.
Semne de fracturi vertebrale multiple
Daca o fractura vertebrala unica poate sa treaca mai mult sau mai putin neobservata, acesta nu este cu siguranta cazul fracturilor multiple. Pacientul este alarmat in astfel de situatii de modificarile impresionante pe care le va suferi coloana, modificari ce se vor rasfrange si asupra organelor interne si pot ajunge sa compromita functionarea unora dintre ele.
Astfel, cele mai importante semne ce apar in fracturile vertebrale multiple sunt:
– Scaderea semnificativa in inaltime: cu fiecare fractura ce apare in timp la nivelul coloanei, individul pierde centimetri din inaltime. In final, dupa ce mai multe corpuri vertebrale s-au prabusit, aceasta scadere devine foarte evidenta;
– Cifoza (incurbarea spatelui): este frecvent intalnita in astfel de situatii, fiind caracteristica fracturilor vertebrale din osteoporoza. Coloana vertebrala efectiv are tendinta de a se apleca in fata. Ca urmare, apar modificari si in ceea ce priveste pozitia capului si a gatului, dar si a spatelui in intregime. Pacientul dezvolta o statura vicioasa si are permanent dureri de spate;
– Dureri epigastrice: pot fi cauzate si ele de reducerea in dimensiuni a coloanei vertebrale. In plus, pacientul va suferi si modificari ale tranzitului intestinal, cel mai adesea fiind vorba de constipatie. In timp se va diminua si pofta de mancare, iar pacientul va inregistra si o scadere in greutate;
– Dureri resimtite la nivelul bazinului: se datoreaza scurtarii coloanei si apropierii cutiei toracice de crestele iliace;
– Tulburari ale respiratiei: sunt complicatii foarte periculoase, ce se datoreaza si ele scurtarii lungimii coloanei, precum si modificarilor de postura care acompaniaza aceasta reducere a lungimii, numerosi pacienti cu osteoporoza prezinta dureri acute sau cronice de spate ce nu le permit o viata normala.
Medicamentele analgezice, corsetul, imobilizarea la pat sunt de cele mai multe ori ineficiente.
Imagistica
1.Radiografia simpla vertebrala fata si profil- localizeaza tasarea vertebrala si marimea tasarii, numarul vertebrelor tasate.

2. Tomografia de corp vertebral cu reconstructive 3D- identifica exact traiectul fracturilor vertebrale, densitatea trabeculelor osoase, morfologia corpului vertebral tasat, etc.
3. Rezonanta magnetica vertebrala, in special secventa STIR- cea mai complexa si utila investigatie- identifica vechimea tasarii, daca este activa( in progresie ) , morfologie corpi vertebrali, aliniamentul vertebral, stabilitate/instabilitate vertebrala, daca tasarea este compresiva in canalul vertebral sau nu, aspectul structurilor moi musculo-ligamentare.

4. Osteodensitometrie- masoara densitatea osoasa, cuantifica gradul osteoporozei.

Astazi neurochirurgia minim invaziva , percutana, fara interventie operatorie, fara incizii chirurgicale, va poate trata cu success aceasta patologie vertebrala printr-o procedura numita Balon Kiphoplastie.
Nu mai este necesara o interventie chirurgicala de stabilizare cu tije si suruburi si/sau purtarea corsetului.
INDICATIA PROCEDURII DE KIPHOPLASTIE :
1. Tasare vertebrala pe os sanatos prin mecanism acut, peste 15% din diametru, fara elemente compresive in canalul vertebral, fara translatii in plan coronar sau axial.( la aparitia acestor elemente imagistice se poate asocial cu interventia deschisa de fixare).
2. Tasare vertebrala pe os osteoporotic cu acelasi caracteristici imagistice ca cea precedenta cu mentiunea ca aceasta tasare sa fie demonstrat activa pe secventa STIR de pe ex RM vertebral.
3. Tasari fie pe os sanatos sau osteoporotic care desi la examenele imagistice initiale nu au avut indicatie de procedura, tasari minime, la examinarile RM STIR vertebrale ulterioare s-a observant progresia tasarilor.
4. Tumori vertebrale benigne/maligne; primitive/secundare ; care nu sant compresive in canalul vertebral; poate fi utilizata si in scop diagnostic bioptic.

TEHNICA CHIRURGICALA
Kiphoplastia- consta in introducerea percutanata a doua trocare sub ghidaj radioscopic la nivelul corpului vertebral tasat, prin cele 2 trocare se vor introduce 2 balonase speciale care se vor umfla gradual la nivelul corpului vertebral, urmeaza injectarea controlata de ciment la nivelul cavitatilor asfel formate si se poate realiza deasemenea reducerea controlata a tasarii si angularii, toate sub control radiologic in sala de operatie.

ANESTEZIA
Desi in unele centre se prefera anestezia locala, in clinica noastra s-a adoptat tipul de anestezie generala pentru 30-60 minute durata, in acesta procedura ce permite un confort fizic si psihic superior pacientului in cursul procedurii.
SPITALIZAREA
Durata spitalizarii este in medie de 3 ore; bolavul se poate da jos din pat si mobiliza la aprox 30 de minute postinterventie. . In aceasta perioada pacientul va fi asistat pentru nevoile personale (igiena, alimentare, etc) si medicale in totalitate de personalul clinicii, fara a avea nevoie de apartinatori.

CONTROL POSTOPERATOR
Primul control este la 4 saptamini radiologic, la 6 luni se efectueaza control CT sau/si ex RM vertebral.

BENEFICII:
1.Amelireaza durerile de spate, inbunatateste asfel calitatea vietii pacientilor.
2. Impiedica aparitia deformarilor de coloana cu efect de inbunatatire a calitatii vietii si a prevenire a aparitiei comorbiditatilor digestive si respiratorii secundare.
3. Produce schimbarea stilului de viata din imobilizare la pat la un stil de viata activ, cu posibilitatea de deplasare pe distante cat mai lungi pentru pacient cu efect deasemenea benefic pe calitatea vietii si morbiditati associate.
4. Prin toate aceste beneficii duce la cresterea sperantei de viata demonstrata pe studii la bolnavii tratati cu acesta procedura.