In cartea \”CELE CINCI LIMBAJE ALE IUBIRII-Editia pentru barbati\”, Dr.Gary Chapman demonstreaza ca oamenii isi pot exprima iubirea in moduri diferite, sustinand ca exista cinci limbaje ale iubirii: timpul petrecut alaturi de persoana iubita, declaratiile, darurile, serviciile, contactul fizic.
Celor care reusesc sa parcurga cu atentie paginile cartii de mai sus le recomand sa reflecteze asupra comportamentului lor si sa constientizeze daca persoana iubita are motive sa fie multumita sau nu.
Daca dintr-un motiv sau altul nu reusiti sa cititi cartea, va voi reda intr-un mini-serial informatii despre cele CINCI LIMBAJE ALE IUBIRII
PRIMUL LIMBAJ AL IUBIRII: DECLARATIILE
In munca de cabinet am constatat ca majoritatea barbatilor nu constientizeaza ce putere extraordinara poate avea sustinerea partenerei prin cuvinte. Solomon spunea \”Nelinistea din inima omului il doboara, dar o vorba buna inveseleste\”.
Orice barbat poate face declaratii simple, cum ar fi:\”Ce bine-ti sta imbracata asa!\” sau \” Mancarea asta ti-a iesit grozav!\”
Din pacate, foarte multi nu observa cate lucruri bune fac nevestele si-i suficient ca acestea sa greseasca cu ceva, ca atunci vin imediat cu reprosuri, in loc sa le ofere dragoste, protectie si intelegerea de care au nevoie. Orice aspect negativ al relatiei este conturat exagerat, in timp ce aspectele pozitive, optimiste si placute, chiar daca sunt mai numeroase, sunt minimalizate.
Femeile (ca de altfel si barbatii) se pot simti nesigure in anumite situatii si se tem ca nu vor putea duce anumite lucruri la bun sfarsit. Potentialul latent din ariile in care sotia se simte nesigura, asteapta incurajari din partea barbatului, pentru a se pune in miscare.
Consilierul matrimonial atentioneaza barbatii ca \” a incuraja\” nu inseamna sa-si forteze partenerele sa faca ce-si doresc ei, ci sa le incurajeze sa-si cultive anumite pasiuni pe care le au deja, dar dintr-un motiv sau altul n-au putut fi puse in aplicare.
Ca un barbat sa-si poata incuraja partenera, este important sa empatizeze cu ea si sa vada lucrurile din perspectiva ei. Sa stie ce-i important pentru ea, sa-i comunice ca e alaturi de ea si o sustine, iar daca va fi solicitat, poate sa o ajute.
Un sot iubitor stie ca in general criticile si comentariile rautacioase nu ajuta relatiei, ba dimpotriva.
\”Iubirea inseamna bunatate\”, ea nu poate fi exprimata verbal, decat prin vorbe bune.
De multe ori cuvintele spun una, iar tonul sau limbajul trupului altceva.
Tonul batjocoritor nu e o expresie a iubirii! Un intelept spunea: \”Un raspuns bland poate adesea sa intoarca mania din drum\”.
Daca o femeie este incurajata sa spuna ce o doare, ce o supara, cum percepe situatia, iar sotul este intelegator, impaciuitor,nu se ajunge la escaladarea unui conflict.
Atentie!!
Daca dragostea e adevarata, sotii nu tin o evidenta a greselilor, nu se leaga mereu de trecut, pentru ca nimeni nu-i perfect, nu pot sterge trecutul cu buretele, dar pot recunoaste si accepta greselile, ca mai apoi sa poata construi strategii cu ajutorul carora sa mearga mai departe.
Atunci cand un sot alege sa-si judece sotia pentru orice greseala, devine judecator, iar sotia inculpata si se mira pe urma de ce apropierea devine imposibila.
Voi reveni in curand cu un alt limbaj al iubirii.
Sper ca v-am dat o tema de ganire!
Sa va fie de folos!
Niculina Ciuperca, psiholog-consilier Familie-Cuplu
Cabinet individual de psihologie Bucuresti, Str.Ceahlaul 22, ap.5(Crangasi)