FRIGUL SI CURENTUL: CU ADEVARAT INAMICII DINTILOR?
Intampinam sezonul rece in general cu griji dar si cu bucuria sarbatorilor de iarna si a zapezii. Dar cum ramane cu durerea dentara? Cui i s-a intamplat sa se planga de durere de dinti “de la frig†sau “ din cauza curentului†?
Putini stiu insa ca aceste doua fenomene nu cauzeaza durerea, decat in cazuri singulare, cum ar fi persoanele ce au déjà hipersensibilitate dentinara, fisuri sau fracturi ale smaltului, abraziune marcata. In aceste situatii transmisia termica este mult mai mare decat in cazul unui dinte integru, nervul fiind mai aproape de exterior (fracturi, abraziuni) sau slab izolat (in cazul fisurilor). Tratamentul in aceste cazuri se realizeaza prin reparatia coronara sau izolarea cu substante.
Restul afectiunilor dentare sunt doar accentuate de frig si curent, nu cauzate. Caria dentara in diferite stadii este cauzoatoare de durere. Netratata ea avanseaza catre nerv cauzand pulpite (inflamatii ale pulpei dentare). Dupa un episod dureros poate urma o perioada nedureroasa, ce poate fi reacutizata de frig/curent.
La fel, afectarile osului cauzate tot de caria netratata avansata(parodontita apicala, granulomul) pot ramane in stadii cronice, nedureroase, ce pot fi reacutizate intens de catre modificarile de temperatura, in special frigul. In aceste cazuri nervul este cu siguranta mort, durerea fiind atribuita osului, parodontiului apical, un tesut viu. Granulomul chistic poate abceda (se transforma in abces) in perioadele reci.
Deasemenea durerile difuze, iradiate, nevralgiile dentare sunt si ele accentuate de frig si curent ( o nevralgie de trigemen sau o sinuzita cronica).
In toate aceste situatii solutia nu este autoadministrarea de antiiflamatoare, care doar calmeaza temporar durerea, ci prezentarea la medicul stomatolog cat mai repede posibil, pentru a evita complicatiile. Autoadministrarea poate fi periculoasa sau ineficienta ( prin prescrierea si dozajul incorect) .
Frigul si curentul, ca si cauzatori ai problemelor dentare, reprezinta mituri; un medic rabdator si competent va va ajuta sa eliminati teama de stomatolog si va va explica necesitatea controalelor regulate pentru a evita durerea.