Exista multe forme de psihoterapii. Poate chiar prea multe, insa principale doar cateva. Pentru marea majoritatea dintre noi, nu are importanta care sunt acestea, sau in ce constau, important fiind ca psihoterapia sa dea rezultate. Totusi, pentru acei cativa care doresc sa stie cateva repere generale din domeniul psihoterapiei, o sa incerc sa sintetizez cateva aspecte cheie.
In ceea ce priveste abordarile psihoterapeutice principale, una dintre acestea este abordarea psihodinamica, unde atat psihoterapia psihanalitica, cat si variatele forme de psihoterapie psihodinamica, se bazeaza pe teoriile lui Freud (1856-1939), fondatorul psihanalizei.
In cadrul abordarii umaniste, Carl Rogers (1902-1987) este cel care a fondat terapia centrata pe persoana pe principiile careia s-au axat multe din abordarile moderne de consiliere si educatie.
Abordarea comportamentala se bazeaza pe teoriile invatarii, avandu-i ca personalitati marcante pe Pavlov (1849-1946), Watson (1878-1958) si Skinner (1904-1990).
Abordarea cognitiva a fost fondata de Aaron Beck si Albert Ellis (1913-2007), bazandu-se pe importanta gandurilor. Beck a intemeiat terapia cognitiva, iar cel de-al doilea, terapia rational-emotiva. Abordarea cognitiv-comportamentala (psihoterapia cognitiv-comportamentala), rezultata in urma unificarii principiilor abordarii cognitive cu cele ale abordarii comportamentale, este astazi una din cele mai populare, mai raspandite forme de psihoterapie, datorita duratei relativ scurte si eficientei (dovedita stiintific) in inlaturarea simptomelor. De exemplu, s-a constatat ca tehnici precum desensibilizarea sistematica sau hipnoza, care sunt folosite cu succes intr-o arie restransa de comportamente problematice, cum ar fi eliminarea fobiilor sau modificarea unor comportamente dezadaptative, au un efect mult mai mare decat psihoterapia centrata pe persoana, care tinteste o dezvoltare mai generala (Smith si Glass, 1977). De asemenea, este dovedit faptul ca terapia comportamentala, prin intermediul tehnicii desensibilizarii progresive, are cele mai bune rezultate in tratamentul fobiilor. In cazul tulburarilor anxioase spre exemplu, mai ales cand vorbim despre atacuri de panica, s-a demonstrat ca psihoterapia bazata pe relaxare musculara, restructurare cognitiva, expunere la diversi stimuli si antrenamentul respiratiei (proceduri din terapia cognitiv-comportamentala) da rezultate in pesre 80% din cazuri, iar rezultatele sunt superioare tratamentului medicamentos.
Colegiul Psihologilor din Romania recunoaste urmatoarele tipuri de psihoterapii:
– Psihoterapii cognitiv-comportamentale;
– Psihoterapii dinamice;
– Psihoterapii ericksoniene;
– Psihoterapii scurte;
– Psihoterapii umanist-existentiale-experientiale, sistemice si transpersonale.