Uneori ne simtim nelinistiti, agitati, confuzi si suntem dominati de o frica inexplicabila. Inima ne bate asa de tare incat ne temem sa nu suferim un atac de cord. Picioarele ne sunt atat de moi, incat ne temem ca o sa lesinam. Suntem ametiti, dezorientati si nu stim ce ni se intampla. Parca nu mai suntem noi insine. Ne temem ca o sa pierdem controlul si o sa facem acte necugetate. Ce se intampla? Ce e cu frica aceasta coplesitoare care pune stapanire pe noi si ne paralizeaza? Ar putea fi vorba despre un atac de panica.
Ce este atacul de panica?
Un atac de panica se caracterizeaza printr-o activare fiziologica brusca care apare spontan, fara un motiv anume sau ca reactie la confruntarea cu o situatie fobica. Desi este o experienta pe care o traim ca inspaimantatoare, terifianta, atacul de panica are la baza mecanisme fiziologice cu rol adaptativ – rolul de a mobiliza organismul sa lupte sau sa fuga atunci cand se confrunta cu un stimul, o situatie pe care o percepe ca amenintatoare. Persoana care sufera de atacuri de panica nu se confrunta insa cu o situatie de pericol real, ci imaginar.
• Tulburarile de tip panica debuteaza de obicei in adolescenta tarzie sau la adultul tanar.
• Tulburarile de tip panica se asociaza de obicei cu perioade de tranzitie, de schimbare din viata noastra, perioade care implica un grad mare de stres – plecarea la facultate, schimbarea domiciliului in alt oras/tara, casatorie/divort, nasterea unui copil, decesul cuiva drag, etc.
• Tulburarile de tip panica sunt diagnosticate dupa ce individul a suferit cel putin doua atacuri de panica neasteptate si a ajuns sa fie serios ingrijorat in privinata unor posibile viitoare atacuri de panica sau a ajuns sa dezvolte comportamente de evitare si preventie a viitoarelor atacuri. (U.S. Surgeon GeneralÃs Report, 1999).
Cum ne dam seama ca suferim de atacuri de panica?
Principala caracteristica a atacurilor de panica este sentimentul coplesitor de frica sau discomfort intens, sentiment ce are o durata delimitata si e insotit de cel putin patru din simptomele somatice sau cognitive de mai jos. Simptomele apar brusc, surprinzator si ating intensitatea maxima in aproximativ 10 minute. In timp ce majoritatea simptomelor dispar in 30 minute, altele au nevoie de o durata mai mare sa dispara complet.
• Simptome somatice care insotesc de obicei atacul de panica:
-palpitatii, batai puternice ale inimii sau accelerarea ritmului cardiac
-transpiratii
-tremorul extremitatilor, contractii musculare necontrolate
-senzatia de sufocare
-senzatii de scurtare a respiratiei sau de strangulare
-constrictie / durere toracica
-greata / discomfort abdominal
-senzatia de ameteala, dezechilibru, lesin sau vertij
-frisoane sau valuri de caldura
-senzatii de amorteala sau de furnicaturi
• Simptome resimtite la nivel psihologic:
-sentimentul de irealitate sau depersonalizare (detasare de sine insusi)
-frica ca isi va pierde controlul sau de a nu innebuni
-frica de moarte (conform DSM-IV- TR)
Terapia atacurilor de panica
E importanta in terapia atacurilor de panica constientizarea de catre pacient a absentei pericolului. Cel care sufera de atacuri de panica trebuie sa ajunga sa constientizeze ca atacul de panica se rezuma la o reactie pe care el insusi si-o provoaca si o intretine.
Interventia terapeutica implica:
-invatarea si practicarea cu regularitate a unor tehnici de relaxare
-practicarea unor exercitii fizice care sa destinda musculatura si sa contribuie la cresterea gradului de constientizare si de autocontrol asupra propriului corp
-invatarea unor tehnici asertive de exteriorizare si eliberare de emotiile si starile afective negative – in special a furiei, agresivitatii, tristetii, etc. Observatiile clinice au evidentiat ca anxietatea si panica au la baza sentimente reprimate de furie, ostilitate, frustrare.
-constientrizarea si modificarea gandurilor irationale si a atitudinilor disfunctionale
Iata cateva date statistice despre tulburarile de tip panica preluate de la American Psychological Association (APA)
• Aproximativ 10 % dintre persoanele sanatoase experimenteaza un atac izolat de panica in decursul unui an. (U.S. Surgeon GeneralÃs Report, 1999)
• 1 din 75 de oameni poate experimenta tulburari de tip panica.(National Institutes of Mental Health)
• Numai una din patru persoane care sufera de tulburari de tip panica ajunge sa urmeze un tratament. (National Institutes of Mental Health)
• Aproape una din trei persoane care sufere de tulburari de tip panica, dezvolta agorafobie. (National Institutes of Mental Health)
• Tulburarile de tip panica debuteaza de obicei in adolescenta tarzie sau la adultul tanar.
• Aproximativ 2,4 milioane dintre adultii americani sufere de tulburari de tip panica. (National Institutes of Mental Health)
• De doua ori mai multe femei sufera de tulburari tip panica comparativ cu barbatii.
• Cele mai multe atacuri de panica dureaza mai putin de 30 de minute. (U.S. Surgeon GeneralÃs Report, 1999)