Alergie alimentara sau reactie de hipersensibilitate alimentara?
Anumite persoane dezvolta reactii de hipersensibilitate atunci cand consuma anumite alimente sau aditivi alimentari la care s-au sensibilizat de-a lungul timpului, in urma venirii in contact cu aceste substante. Etapa de sensibilizare este una asimptomatica si poate dura ani de zile.( in acest timp pacientul nu are manifestari clinice)
Cand vorbim de hipersensibilitate alimentara?
 Simptomele apar atunci cand ingeram un anumit aliment/(e)
 Simptomele dispar sau isi reduc intensitatea atunci cand eliminam din dieta alimentul respectiv
 Simptomele reapar cand reintroducem in dieta alimentul suspectat
Hipersensibilitatea alimentara se imparte in reactii alergice alimentare si in reactii alimentare non-alergice.
Stiati ca..
*un pacient alergic la un anumit tip de polen poate dezvolta in timp reactii incrucisate cu anumite alimente (cel mai adesea fructe, legume) care au in compozitia lor aceeasi componenta alergica care se afla si in polenul respectiv; ex: polenul de mesteacan (fam.betulaceae) cu alunele, merele, piersicile, kiwi, necatrinele, cartoful, rosiile, morcovul, telina, graul etc.
** exista reactii incrucisate ale pacientilor alergici la componente din latex cu avocado, kiwi, banana, fructul pasiunii, papaya, pepene galben, mango, piersica, struguri, seminte floarea soarelui?
Bibliografie:
Johansson et al. 2001. A revised nomenclature for allergy. An EAACI position statement from the EAACI nomenclature task force (Allergy, 56:813-24) and in
Johansson SGO et al. (2004). Revised nomenclature for allergy for global use: Report of the Nomenclature Review Committee of the World Allergy Organization, October 2003. (J Allergy Clin Immunol 113 (5), 832-836).