Crezi ca ai grija de dintii tai si nu ar trebui sa ai probleme stomatologice? Iata 15 moduri in care-ti distrugi mai mult sau mai putin constient dintii, desi acestia sunt acoperiti de smalt, un tesut de duritatea diamantului.
1 Periajul dentar dupa fiecare masa
In mod ideal, ar trebui sa ne spalam de trei ori pe zi: dupa micul dejun, dupa masa de pranz si dupa cina.
Periajul efectuat imediat dupa masa, cand scade pH-ul bucal si se produc demineralizari superficiale ale smaltului, poate produce leziuni in cazul in care acesta prezinta deficiente de structura.
De aceea, este indicat periajul dentar la aproximativ 30 minute dupa masa de pranz, cu periute medii sau moi, in functie de indicatiile medicului stomatolog, si nu cu o presiune foarte mare, care ar produce retractia gingiilor si abraziunea si matuirea dintilor, mai ales daca se folosesc si paste de dinti abrazive.
2 Ignorarea atei dentare
Folosirea atei dentare indeparteaza placa bacteriana si resturile alimentare interdentare.
In lipsa curatarii suprafetelor interdentare se formeaza tartrul, cariile si apar conditiile favorabile gingivitei manifestate prin sangerarile gingivale.
Pentru indepartarea resturilor alimentare pot fi folosite si periutele interdentare sau dusurile bucale, insa ata dentara va curata toata suprafata dentara de pelicula fina de placa dentara, realizand si fluorizarea acesteia in cazul in care este fluorizata.
3 Trecerea peste controalele periodice bianuale
Nerespectarea controalelor periodice poate duce la acumularea de tartru cu demineralizari ale smaltului si iritarea gingiei, urmata de aparitia de carii si paraodontopatii, care in cazul nerespectarii programului de profilaxie se pot complica cu aparitia de simptomatologie dureroasa.
4 Utilizarea dintilor in alte scopuri decat cele functionale
Utilizarea dintilor pentru a rupe diverse materiale, a deschide pungi si cutii de bere, a scoate dopuri de sticla poate provoca ciobirea sau fracturarea dintilor, cu efecte mult mai grave decat cele estetice, uneori soldate chiar cu pierderea dintelui daca fractura este longitudinala cu afectarea pulpei dintelui.
Fa-ti un serviciu si foloseste foarfecele, caterul sau deschizatorul de sticle si pastreaza-ti dintii pentru incizia si masticatia alimentelor.
5 Folosirea gutierelor de protectie
In cazul practicarii de sporturi cum ar fi baschetul, fotbalul, basebalul, luptele, artele martiale, foloseste gutiere de protectie care sa-ti protejeze dintii in cazul unor lovituri sau contacte dure mai mult mult sau mai putin accidentale.
6 Bruxismul
Bruxismul sau scrasnitul dintilor constient sau inconstient, diurn sau nocturn, apare de obicei la persoanele la care solicitarea nervoasa si stresul sunt la cote ridicate.
Se soldeaza cu abrazarea dintilor si subtierea smalului pana la disparitie, cu aparitia unor insule de dentina, uneori cu reducerea semnificativa a dimensiunii verticale a dintilor si implicit a dimensiunii verticale de ocluzie.
Aceasta duce la micsorarea etajului inferior al fetei si da un aspect imbatranit, pe langa problemele din articulatia temporomandibulara, care este suprasolicitata si poate deveni dureroasa.
Subtierea smalului si descoperirea dentinei fac dintii mai sensibili si mai predispusi la carii.
http://lucyvisinescu.wordpress.com/2013/09/05/15-moduri-de-a-ti-distruge-inconstient-dintii/